Therapie bij Body Aspects kan bestaan uit een aantal van de volgende technieken. Huidtechnieken, Fascietechnieken, Gewrichtsbewegingen, Massage, Coaching, Triggerpointbehandelingen, Warmtebehandeling, Voetreflex, Lymfedrainage en Shiatsu. Verder geef ik oefeningen, waarmee je je klacht zelf kunt helpen verminderen. En vooral geef ik informatie over je klacht. Hoe komt het nou dat je lichaam werkt zoals het werkt? Dit levert zoveel lichaamsbewustzijn op, dat je uiteindelijk zelf kunt zorgen dat je gezond blijft. En dat precies is de bedoeling!
Therapie op de huid
De conditie van de huid is een belangrijke indicatie voor onze gezondheid. Klachten ontregelen het zenuwstelsel. Dit heeft een direct effect op de kwaliteit van de huid op de rug. Naast de wervelkolom vertoont de huid dan veranderingen qua temperatuur, vochtigheid of souplesse. De huid voelt daar warm of strak aan, of er zijn uitstulpingen of juist intrekkingen te zien. Je zit letterlijk “niet goed in je vel”.
Huidtechnieken
Door huidtechnieken toe te passen op de rug beïnvloed ik de conditie van de huid. Ook geef ik normaliserende impulsen aan het zenuwstelsel. Dat bevindt zich immers in de wervelkolom daaronder. Op deze manier kunnen klachten “tot rust” gebracht worden. Huidtechnieken die ik hanteer zijn: schuiven, oppakken, plooien, strekken en rollen.
Gewrichtsbewegingen
Pijn verminderen zonder pillen
Gewrichtsbewegingen heten ook wel articulaire bewegingen of mobilisaties. Hierbij beweeg ik de twee botdelen van een gewricht in het natuurlijke bewegingsverloop van dat gewricht. De cliënt is passief en gebruikt er geen spierkracht voor. Tot gewrichtsbewegingen horen ook tracties. Door zachtjes trekken ontstaat ruimte in het gewricht. Verder zijn er oscillaties (trillingen), schuddingen en rollen (rotaties). Speciale gewrichtsbewegingen ontstaan bij Federung. Dit is het licht verend bewegen van de wervelkolom in buiklig. Al deze bewegingen stimuleren sensoren in de gewrichten. Zij beïnvloeden het zenuwstelsel op een rustgevende manier. Daarmee dempen ze pijnprikkels.
Therapie tegen artrose
Gewrichtsbewegingen zet ik ook in om specifieke aandoeningen te verhelpen, of om te voorkomen dat zij zich uitbreiden. Bij artrose bijvoorbeeld is het van belang de gewrichtsuitslag maximaal te benutten. Waarom? In de meeste gewrichten zit een kleine hoeveelheid vocht. Dit “lijmt” de twee bewegende botdelen stevig tegen elkaar aan. Ook bevat het zuurstof en voedingsstoffen voor het kraakbeen. Dat heeft zelf geen bloedvaten namelijk. Gewrichtsbewegingen brengen dit vocht in alle uithoeken van het gewricht en houden het kraakbeen gezond. Artrose begint vaak eerst in de uithoeken van een gewricht, daar waar dit vocht niet komt. Dit gebeurt o.a. bij bewegingsarmoede.
Herinneren van het natuurlijke bewegingsverloop
Daarnaast zijn gewrichtsbewegingen van belang voor het “normaliseren van beweging”. Bij klachten die gepaard gaan met veel pijn ontstaat automatisch een “spierverdediging”. Het lichaam spant hierbij spieren om het klachtgebied aan om te zorgen dat dit lichaamsdeel niet beweegt. Deze “spierverdediging” kan doorslaan, waardoor je onnatuurlijk gaat bewegen. Dit kan op zijn beurt weer andere klachten oproepen. Gewrichtsbewegingen “herinneren” het lichaam weer aan het natuurlijke bewegingsverloop van een gewricht. Ook kunnen oefeningen tijdens gewrichtsbewegingen er voor zorgen dat je zélf bewust je eigen “spierverdediging” kunt opgeven.
Massage als therapie
Massage, dat wil zeggen wrijven over de huid, stimuleert zogenaamde mechanosensoren. Dit heeft een pijndempende invloed. De ontspannende werking van massage stimuleert dat deel van het zenuwstelsel dat rust en herstel opwekt en onderhoudt (zie ook 5 Principes > Prikkeloverdracht). Bij veel klachten die met stress te maken hebben is de cliënt vaak zelf niet in staat te ontspannen. Massage brengt deze ontspanning. Alle technieken uit ontspanningsmassages (zie Massage Affairs) staan mij daarbij ter beschikking, als therapie.
Triggerpointbehandelingen
Triggerpoints zijn wetenschappelijk onderzocht door de Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons. Zij beschrijven hoe hypergevoelige microverkrampingen in spieren de oorzaak kunnen zijn van uiteenlopende klachten. Deze gebiedjes ontkrampen niet uit zichzelf. Zij houden de spiervezel, waarin zij zich bevinden, in een houdgreep, waardoor die “strak” aanvoelt. Triggerpoints hoeven niet te liggen in het gebied waar pijn wordt gevoeld. In dat geval spreken we van uitstralende pijn. Door gerichte massage, met de handen of speciale hulpmiddelen, kan de microverkramping opgeheven worden.
Warmte als therapie
Warmte ontspant. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om dat te ervaren. Neem een warme douche en ervaar hoe loom en ontspannen je na afloop bent. Een warmtebehandeling pas ik toe aan het einde van de behandeling.
Mini-waterbedje
Ik maak daarbij gebruik van een warmwaterkussen, een soort mini-waterbedje, dat ik vul met water van 45-50º C. Ik dek dit af met een handdoek, zodat het warme kussen geen direct contact maakt met je huid. Daarna ga je er op liggen. Voor de duidelijkheid heb ik de foto geschoten zónder afdekkende handdoek. Het warmwaterkussen verwarmt een bepaalde regio (zoals nek+schouders, onderrug+heupen, boven- of onderbenen). Deze behandeling brengt het klachtgebied in een staat van ontspanning. Hierdoor heeft de voorafgaande therapie een dieper effect.
Reflex Therapie
De voetreflexologie zoals we die nu kennen is in de vorige eeuw ontwikkeld door de fysiotherapeute Eunice Ingham. Maar ook bij antieke culturen zoals in Egypte en China, en bij de Romeinen, was de therapeutische werking van een voetbehandeling al bekend.
Voetreflex haalt je “uit je hoofd”
De werking van voetreflexmassage kent geen wetenschappelijke onderbouwing. Toch heeft deze techniek effecten, die zich in de praktijk hebben bewezen, en in therapie kunnen worden ingezet. Massage van de voeten heeft allereerst een verrassend ontspannend effect. Dat komt omdat we tegenwoordig gewend zijn om “in ons hoofd” te leven. Behandeling van de voeten haalt je bewustzijn “uit je hoofd” met ontspanning als gevolg.
Ontdek je plekje
Daarnaast gaat voetreflex uit van de gedachte dat alle delen van het lichaam een eigen “plekje” hebben op de voeten. Door druktechnieken uit te oefenen op deze plekjes kun je klachten dus op afstand beïnvloeden. Zo is het niet alleen mogelijk een arm in het gips “reflexmatig” te behandelen, maar ook de organen in buik- en borstholte. Voetreflex zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen weer op een normale manier werken.
Lymfedrainage
Manuele lymfedrainage en lymftaping werken in op de circulatie van weefselvocht. Bij (sport)blessures en na operaties ontstaan vaak uitgebreide zwellingen. Deze kunnen pijnlijk zijn en resulteren in bewegingsbeperking. De reguliere gezondheidszorg zegt er standaard over: “Gaat vanzelf over”. Dat klopt. Afhankelijk van de ernst van de verwonding duurt dat twee weken tot diverse maanden. Maar dat kan echt veel sneller. En met minder pijn.
Wat is weefselvocht?
Als je een schaafwondje hebt, vloeit er heel langzaam kleurloze, doorschijnende vloeistof uit. Dat is weefselvocht. Het zit in de nauwe ruimtes tussen alle lichaamscellen. Via weefselvocht bereiken zuurstof en voedingsstoffen alle cellen. Terwijl afvalstoffen en koolzuur erdoor afgevoerd worden.
Omleidingen voor weefselvocht
De oorzaak van een zwelling na een verwonding is dat lymfebanen, die het weefselvocht verzamelen en uiteindelijk in de bloedvaten uitstorten, beschadigd zijn. Daardoor hoopt het weefselvocht zich op. Lymfedrainage en lymftaping stimuleren de vele lymfebanen die nog wél intact zijn. Zij creëren zo “omleidingen” waardoor het opgehoopte weefselvocht alsnog kan wegvloeien.
Reinigend
Daarnaast is lymfedrainage pijndempend. Bovendien heeft het een algemene, reinigende invloed op de ruimte tussen alle lichaamscellen. Levende cellen produceren afvalstoffen, die soms te groot zijn om door de bloedvaten opgenomen te worden. Deze neemt het weefselvocht op en voert ze af. Als weefselvocht niet weg kan, ontstaat een ophoping van afvalstoffen, met allerlei negatieve effecten. Lymfedrainage laat de lymfe weer stromen. Daardoor verdwijnen de problemen. Vermoeide en rusteloze benen tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld. Maar ook allergieën als hooikoorts kunnen door lymfedrainage worden verminderd.
Bloeduitstortingen
Vooral na operaties kunnen uitgebreide bloeduitstortingen ontstaan. Tijdens een operatie worden vele kleine bloedvaatjes doorgesneden namelijk. Deze bloeduitstortingen kunnen heel lang zichtbaar blijven, en ontsieren de huid. Lymfedrainage kan helpen de bloedresten af te voeren via de lymfestroom.
Shiatsu Therapie
Deze drukpunttechniek is afkomstig uit Japan. Shia = duim en Tsu = druk. Oorspronkelijk is het een techniek waarbij de cliënt op een matras of vloermat op de grond ligt. Ik pas een mengvorm toe met grepen uit de ontspanningsmassage. Bij mij ligt de cliënt op de massagetafel. Shiatsu is de enige techniek die ik gebruik, die gebaseerd is op de meridiaanleer uit TCM. Dit is de traditionele Chinese geneeskunst. Volgens deze leer stroomt de levensenergie of “Qi” door deze meridianen. Verstoringen van deze energiestroom zorgen voor klachten. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van deze energie. Desondanks ervaren mijn cliënten deze techniek als heilzaam en effectief.
Fascietechnieken
Fascie is de medische naam voor bindweefsel. Daar hebben we er veel van in ons lichaam, in allerlei soorten. Het is de verbindende schakel tussen alle weefsels en organen in ons lichaam. Als we kijken naar ons skelet en onze spieren brengt bindweefsel toegepaste spierkracht over op pezen en bot. Verstoringen in het bindweefsel zijn merkbaar ver voorbij de plek van de storing. Dit heeft te maken met de samenhang van alle dragende delen van ons lichaam. Als ik triggerpoints losmaak, maar verzuim om de bindweefselvliezen mee te nemen, blijft de klacht toch aanwezig. Vandaar dat ik tijdens de therapie vrij veel aandacht besteed aan het losmaken van het bindweefsel.
Oefeningen
Als therapeut kan ik voorwaarden scheppen voor herstel van klachten. Maar zelf zul je het nodige moeten doen om dat herstel ook te bereiken. Daar help ik je bij door oefeningen mee te geven. Die zijn niet moeilijk. Je hebt er geen apparaten voor nodig, en je kunt ze eenvoudig zelf thuis doen. Ze zijn heel simpel in te passen in het ritme van je dagelijkse bezigheden. Dit kunnen krachtsoefeningen zijn of juist rek- en ontspanningsoefeningen.
Lichaamsbewustzijn
Belangrijk is dat je leert voelen wat er met je gebeurt. Of een lichaamsdeel ontspannen is of juist niet. Dit noem ik lichaamsbewustzijn. Als je dit door oefening vergroot, zul je eerder kunnen merken wanneer je een klacht ontwikkelt. Dan kun je jezelf eerder helpen dat tegen te gaan, en heb je mij niet nodig.
Tips
Kijk voor dagelijkse oefeningen waar je fit bij blijft op:
– Rekoefeningen
– Krachtsoefeningen
Informatie als onderdeel van therapie
Stress door het ontbreken van kennis
Een klacht zorgt voor veel stress. Bange vragen spoken door je hoofd. Wat heb ik? Hoe komt dat? Hoelang duurt het? Wordt het erger? Wat zijn de gevolgen? Hoe kom ik er van af? Wie kan me helpen? Zeker als je (veel) pijn of bewegingsbeperking ervaart, of je favoriete sport ineens niet meer kunt beoefenen. Sommige namen van aandoeningen, zoals artrose of hernia, gaan een eigen leven leiden. Zonder de juiste informatie klinken zij als een veroordeling.
Informatie
Ik geef zoveel mogelijk uitleg over een klacht. Wat er aan de hand is, hoe het verholpen kan worden etc. Daardoor zijn mijn cliënten beter geïnformeerd. Zij weten wat er speelt en hoe serieus de klacht is. Bij veel fysiologische ontregelingen is het zo, dat de cliënt zelf de sleutel in handen heeft tot herstel. Door meer of beter te bewegen. Of door onhandige gewoontes of gedachten te vervangen door handige. Of gewoon door te oefenen. Dat geeft hoop, en legt de regie over de eigen gezondheid weer terug waar die hoort: bij de cliënt.
Combinaties
Het gaat er tijdens een sessie om, die technieken toe te passen die het meeste effect hebben op de ontwikkeling van herstel. Tijdens een therapie traject van een aantal behandelingen verandert die combinatie ook, naarmate herstel ook daadwerkelijk inzet. Een combinatie aan het begin van het traject kan bestaan uit losmakende huid- en fascietechnieken, mobiliserende gewrichtsbewegingen, spierbehandelingen als massage en dry needling, en afsluitend een warmtebehandeling gecombineerd met voetreflex.