Triggerpoints verdwijnen als sneeuw voor de zon: nieuw!
Afgelopen september heb ik bij Triggerpoint Coach opleidingen te Utrecht modules 1 en 2 van de opleiding Triggerpoint Coach gedaan. Behandelingen van triggerpoints maakten altijd al deel uit van mijn arsenaal aan inzetbare technieken, maar deze trainingen betekenen een verfijning en verdieping van mijn kennis en techniek. Waar ik voorheen via diepe effleurages (= diepe strijkingen, eigenlijk een variant van Deep Tissue massages) de hele spierverharding aanpakte, heb ik nu geleerd de behandeling te concentreren op het specifieke pijnlijke punt in de spier, dat de specifieke klacht oproept, inclusief de afgeleide pijn. Belangrijk verschil is dat de druk gedoseerd wordt toegepast, waarbij de cliënt niet meer pijn ervaart dan 5 op een schaal van 1 tot 10 (waarbij 1 staat voor geen pijn, en 10 voor ondraaglijke pijn). Ga je daar overheen, dan betekent dit in feite stress voor het lichaam, dat vervolgens het hormoon cortisol produceert, waardoor de spierverkrampingen alleen nog maar toenemen.
Zelfredzaamheid
Eveneens van toegevoegde waarde is de “coach”-functie van de behandelaar. Eén keer per week een triggerpointbehandeling zet niet veel zoden aan de dijk. Eigenlijk moet je 3 x per dag een gedoseerde behandeling ondergaan. Dat is voor de meeste mensen onbetaalbaar 😉 Gelukkig zijn er massageballetjes, die je kunt gebruiken om zelf je eigen triggerpoints thuis te behandelen. Uiteraard geef ik je daar een uitgebreide instructie voor. Voor wie dat een te grof hulpmiddel is, is de Theracane ontwikkeld (te bestellen bij triggershop.nl), waarmee je heel precies triggerpoints op moeilijk bereikbare plaatsen zoals rug of schouders kunt aanpakken.
Hulpmiddelen
Triggerpoints ging ik altijd met mijn duimen of ellebogen te lijf, maar met name voor mijn duimen betekende dat een flinke belasting. Dat hoeft niet meer. Met de Massage Star en de Pressure Positive Knobbel kan ik ook de diepste triggerpoints te lijf zonder mezelf te overbelasten. Geweldig! De hele opleiding was een feest, en Hanneke Heij is een ervaren en gedreven docente. Voor therapeuten die meelezen: een aanrader dus!
Triggerpoints?
Voor wie er nog niet mee bekend is: triggerpoints zijn hypergevoelige punten in een spierverharding. Druk op dit punt roept precies de pijn op waar je last van hebt, inclusief de “afgeleide pijn” mocht daar sprake van zijn. Fysiologisch gezien bestaat een triggerpoint uit een aantal verkrampte spiervezels, die uit zichzelf niet kunnen “ontkrampen”. Daar moeten ze dus van buitenaf bij geholpen worden. Tegelijk zorgen ze ervoor dat de hele spier “stijf” aanvoelt, zijn functie minder goed kan uitvoeren, snel moe is en sneller geblesseerd raakt. Triggerpoints kunnen een uitstraling hebben over een groot gebied, dat ver van hun eigenlijke locatie verwijderd is. Wist je dat triggerpoints in één van je kuitspieren last kan veroorzaken in je kaken? Niet te geloven toch… Voor wie meer wil weten van triggerpoints: lees het boek van Clair & Amber Davies: “Handboek Triggerpoint Therapie“.